Управлението не може да се осъществява без управленска структура, а тази управленска структура в МВР беше така модифицирана, че да работи за една управленска партия. Това каза проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". Според него усилия са се полагали, но без видим резултат.

"Ако трябва да дам някакъв пример, това беше огледална структура на тази, която съществуваше, когато в Конституцията чл. 1 определяше ръководната роля на Комунистическата партия. Е, тук в сегашната Конституция няма чл. 1, но ГЕРБ си беше запазил и добре прилагаше този чл. № 1, макар и несъществуващ, в своя полза. Така че въпреки усилията, които се полагаха, някакъв особен успех не се постигна“.

Причината, за да не се случат така необходимите кардинални промени, проф. Радулов вижда в липсата на политическа подкрепа, време и не на последно място "човек, който е смел“.

"Според мен, за по-малко от един мандат от 4 години не би могло да се осъществи реална промяна в органите за обществен ред и сигурност“.

"Много са пробойните в системата на МВР“, каза още той и посочи пример с фатален резултат от лоша подготовка и неосъществена преподготовка.

"Значи, тук можем да говорим за некомпетентност, за неподготвеност. Вижте сега, какво се случи с тези полицаи, които се опитаха да спрат рейса с мигрантите. Аз много пъти мисля, че и във вашето предаване съм говорил за това, че съм смаян от това, как служителите по линия на КАТ спират нарушителя. Значи, изскача изведнъж служителят иззад един храст със стоп палка в ръцете си. Той какво, мисли, че е безсмъртен ли? Или когато проверява документи си навира главата в място на шофьора – че той ако натисне газта, ще му откъсне главата“, каза още експертът и посочи конкретни правила, които касаят една проверка.

"Значи, трябва да е абсолютно безумна идея да препречиш пътя с автомобила и да седиш в самия автомобил. Има си правила, които касаят проверката. Тук в случая проверяваш автомобил – единият полицай се отдръпва 4 крачки в страни, така че да има видимост, подсигурява колегата си, а той прави проверката без да се доближава много-много до водача. Ръцете му трябва да се виждат, да са върху кормилото. По подобен род трябва да изглежда и проверка при опита за спиране на такъв автомобил. Виждате, че тези полицаи, макар и смели, макар и те очевидно да проявиха себеотрицание, което доведе до тяхната трагична кончина, очевидно не са били подготвени. Сега се говори за героизъм, за себеотрицание, за жертва в името на обществото. Истината е, че тази хора не са подложени на перманентна, редовна подготовка и преподготовка, така че да могат да реагират на такива тежки ситуации“, допълни той.

"Дългата поредица от избори и неосъществени правителства, води до известно безвластие в сферата на националната сигурност и от тук липсата на резултати“, категоричен беше експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Цоня Събчева