Вчерашният ден даде възможността, дано не я пропуснем, да имаме единна позиция, т.е. да няма тези две политики, които очевидно се водеха до този момент, а да има една ясна политика, която да бъде ратифицирана от НС за Северна Македония. Това каза говорители на Национален кръг "За Македония" проф. дин Николай Овчаров от Национален археологически институт с музей, БАН, за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ по повод последните събития.

"Всичко е много объркано, но както е казал народът – да се обърка всичко, за да се изяснят нещата. В общи линии и вчера се случиха някои важни неща, поне по наша преценка. Картите са на масата, стана пределно ясно на всички, че е имало двойствена политика. Едно нещо е правил, премиерът Кирил Петков и особено неговия външно политически съветник Весела Чернева, с когото са кроели едни планове, и другата позиция е, която по наша оценка е национално отговорна – на външния министър в оставка Теодора Генчовска“, заяви той.

"Разбира се, не успяхме да разберем всичко поради това, че заседанието беше открито, не успяхме да видим точното съдържание на засекретения документ, така или иначе от различни преразкази стана ясно, че в тези бележки са подготвяни позиции – много е важно да го кажем, защото ни атакуват, че нищо не е било прието, но са подготвяни позиции, които предават българската позиция по въпроса – отстъпление по въпроса за езика, за историята и по много други неща, наричане на българите в Северна Македония "малцинство“ – нещо против, което сме категорично против признаването на малцинство на територията й. В днешния ден ще се разисква този въпрос при искането на оставката на председателя на НС. Би трябвало вече да имаме една политика – видяхме, че премиерът Кирил Петков прехвърли това на МС, няма лошо. Ние все пак сме парламентарна република“, коментира той и добави, че би трябвало вече нещата да си дойдат на мястото.

Милослава АНГЕЛОВА