Въпросът за откупуването на къщата на Димитър Талев в Прилеп бе поставян от най-различни страни. Изразена беше готовност, събираха се пари, но когато държавата се намеси, нещата вървят много бавно. Вярвам в сегашните намерения на служебното правителство и на министър Найден Тодоров, който ще доведе нещата докрай. Това каза литературният критик и историк проф. Михаил Неделчев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Решение за придобиване на къщата на Димитър Талев от страна на българската държава е взето още през юни 2023 г. Според проф. Неделчев казусът с имота ще намери разрешение от служебното правителство на Димитър Главчев. "Вярвам на министър Найден Тодоров, който познавам добре и който е оправен човек и не изоставя каузите си“, заяви проф. Неделчев.

Той отбеляза, че 1/3 от имота е притежание на неизвестен собственик, който отказва да продаде дела си на българската държава. Собственичката на другите 2/3 е изразила готовност за това. "Много е важно правителството да не се спира от това, че тази 1/3 в момента се отказва. Тези 2/3 трябва да бъдат придобити. Няма нужда да се чака българската държава да влезе в пълномащабно притежание на къщата. Това може да блокира нещата за години“, смята историкът.

Директорът на културния център в Скопие няма средствата, нито правомощията, за да откупи имота. Това трябва да стане или с частна инициатива, или чрез държавата, коментира проф. Михаил Неделчев. "Ако държавата купи къщата, тя ще направи музей.

Според мен голямото опасение на нашите братовчеди от Македония е, че това ще стане нов център на българизма в град Прилеп. Такива притеснения има и в град Струга. Много отдавна музеят на братя Миладинови е почти винаги затворен, както и къщата на Григор Пърличев, както и къщата на Симеон Радев в Ресен“, допълни историкът.