"Делът на Снежана Ачевска, която е един от тримата собственици на къщата на Талев, е 160 квадратни метра, тоест две трети от къщата. Сумата за тази част е 100 хил. евро. За нас къщата е ценна, защото там е израснал Димитър Талев. Тя има стойност, която на мен ми е много трудно да опиша. Оттук нататък следва въпросът и какво ще правим с къщата, след като я изкупим? Това, за което къщата би трябвало да служи, е музей на Димитър Талев.“

Това каза пред bTV служебният министър на културата Найден Тодоров.

По думите му оценката на къщата на Талев няма как да бъде истинска, защото за българите, за българската култура и литература, тя е безценна.

"Такава оценка обаче е правена преди няколко години. Това е една много стара процедура, която е стартирала преди 20 години. През 2017 г. има силно активиране по темата. И тогава е била повдигната от Димитър Главчев. Миналата година на втори юни се стигна до решението за закупуването на къщата, но за съжаление смяната на правителствата доведе до това, че тази тема беше забравена. Това решение обаче не е отменено, то трябва да се случи“, допълни министър Тодоров.

"В днешно време ние сме толкова обсебени от идеята да оправим проблемите, които касаят настоящето битие на българската култура, че всъщност забравяме историята. Решаваме, че това е нещо, което може да случи по-късно, а първо трябва да се оправи онова, което е по-належащо. Както виждаме обаче належащото не е оправено, проблемите се трупат, а историята се руши“, каза още той.