Причините за наводнението в района на Царево са вероятно комплексни, много са се насложили, много фактори са оказали влияние. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" професорът по политология Милена Стефанова, която и към момента се намира в Резово. Според нея, най-вероятно има и някаква човешка намесва.

"Аз мисля, без да съм експерт по въпроса, че трябва да имаме доверие на институциите, трябва да можем да чуем какви ще бъдат заключенията. Знаем, че има назначена комисия, трябва да й дадем шанса да си свърши работата. Но във всички случаи ми се струва много идиотско да се застрояват деретата. Товае личното ми впечатление", добави Стефанова.

Тя поясни, че в Синеморец и в Резово нямат застроени дерета. 

"Но многото дъжд, който се изваля, наистина огромно количество дъжд, и силната буря, силен вятър, не даваха шанса наистина да има наводнения по къщи и други щети, освен от вятъра, от смерча, но пък за сметка на това 12 часа след като спря да вали се стичаше вода. А всички, които са идвали в Резово, знаят, че то е под наклон, улицата се стича надолу към морето, водата се стичаше доста дълго време след това. А и ръка Резовска вдигна нивото си по данни на местните рибари с около 3 м, откъсна лодки от кейовете, мисля че 11-12 лодки заминаха в морето. Страшно си беше", разказа още проф. Милена Стефанова.

В момента в Резово има хубаво слънце, има още вълни в морето и още не е вдигната забраната за плуване. Едва вчера са дошли стекове с вода до селото, където има нуждаещи се хора. Има вече редовни доставки на храна, има ток, вода и комуникации, обясни Стефанова.

Виждат се щетите по къщите на хората. Там, където е минал смерч има отнесени комини, дъска от покриви, изолации. Хората се организират, за да поправят щетите преди зимата да е дошла.

Отворен е вече пътя на моста на река Велека на Синеморец, там, където тя беше преляла и беше затруднила придвижването. Пътните служби са минали и са почистили пътя. Направени са огледи за евентуални щети. Хората помежду си също се подпомагат. 

"Това, че има взаимопомощ между хората беше много важно. Но другото, което за мене беше много важно, е, че всъщност аз лично не видях и не чух съобщение от кметския наместник на село Резово примерно, което да бъде закачено, може и да е имало, не съм на 100% сигурна, но до мен не достигна такава информация, за това какво се случва на практика и затова, че хората трябва да бъдат успокоени, да имат спокойствие да преживеят случващото се. Всички се информирахме от средствата за масово осведомяване, от медиите – телевизията, след като дойде тока след 18-часова липса, а преди това от радиото на автомобилите", разказа още Милена Стефанова.

"Бури има винаги, и в буквален, и в преносен смисъл. Хубавото е, че е след бурята идва хубавото време, идва затишието и съответно можем на слънцето да се радваме в реалния живот, а дано да се порадваме и на някакво положително раздвижване в политиката. Вие знаете, че аз съм един непоправим оптимист и съответно много бих искала да се случват нещата. У нас някои неща се случват много бавно. Дано да са добри пък и да са трайни, и да бъдат устойчиви. Но това, което се случва бързо, търпи всякаква критика. Защото не могат да се пишат законите на крак в парламента и съответно да бъдат гласувани, и да очакваме те да бъдат устойчиви или полезни за урегулирането на процесите", сподели още мнението си професорът по политология Милена Стефанова.