Близо шест месеца след потопа по Южното Черноморие, продължава възстановяването на пострадалата инфраструктура в района на Царево. Водата отнесе пътища и мостове и откъсна няколко населени места.

Големият мост, който е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово рухна в първия ден на водното бедствие. Сега се съгражда наново.

От Областното пътно управление в Бургас направиха инспекция на няколкомесечния ремонт.

"В момента е приключил първият етап от долното строене на съоръжението. През следващата седмица ще започне монтирането на гредите между устоя и стълба и след това ще започне изливането на пътната плоча“, каза инж. Митко Порязов, директор на Областното пътно управление – Бургас.

Ремонтът тече бавно, тъй като се строи над реката, която няколко пъти е трябвало да бъде отбивана. Основите на съоръжението са забити в здрава скала, за да го направи по-устойчиво.

"Съгласно договора срокът е до 15 април, така че до лятото ще бъде осигурено едно безпрепятствено и леко пътуване на пътуващите“, обещава инж. Митко Порязов, директор на Областното пътно управление – Бургас.

От октомври миналата година, докато трае ремонтът, е изграден чисто нов обходен път. След като мостът бъде завършен, той ще бъде премахнат. В Царево в момента продължа да се работи по три разрушени моста. Близо шест месеца след потопа, на моста, на който живота си загубиха четирима души, следите от водното бедствие все още ясно си личат.

"Забавиха се процесите и хората проявяват претенции – питата какво стана, кога ще го направят този мост, но аз съм оптимист и вярвам. Дано да го направят този път по-хубаво“, надява се Димитър Диков, жител на Царево.

"При стария отвор от 5 метра, новият мост ще има отвор от 17 метра, също така търсим предложения, заедно с ВиК-Бургас тръбата, която се вижда от горната страна на моста да може да се премести на безопасно място от долната страна на моста. Има множество спекулации и твърдения, че тя затлачва моста, тъй като нейната височина, според доста хора не е достатъчна“, отбеляза Георги Стоянов, зам.-кмет на Община Царево.

От общината уверяват, че ремонтите ще приключат до активния летен сезон.