Много съжалявам, че дебататът за смяната на националния ни празник се разгърна по този начин, и че българското общество е разделено заради тези светли празници – и единият, и другият (бел.ред. 3 март и 24 май). Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Михаил Неделчев, историк и литературен критик.

"Аз като литературен историк съм много по-пристрастен за 24 май. Естествено, че за мен това е свръхсветла и свръхважна дата. Но да се каже, че 3 март също така не е важна дата, която стои в историята на България, е неправилно. Затова аз си мисля следното: Много по-добре е просто да не се подлага този дебат като норма, която трябва да влезе в Конституцията, а наистина с промяна в други уредби, 

Кодекса на труда. Съвсем спокойно би могло да се запишат два национални празника, след като възникна този спор и казус", смята проф. Неделчев.

Той даде пример с Полша, Словакия и Унгария - държави, които имат по два национални празника: "Това са близки до нас страни, те имат по два национални празника, които са свързани с различни събития, най-често и с обявяване на независимост и т.н. Освен това, други страни, които са по-далече от нас, това са: Индия, Пакистан също имат по два празника, Сомалия има два празника, Япония има два празника. Т.е. има такава международна практика. Като това ни дава възможност за един плурализъм  на празнуването и ще снеме цялото това безсмислено напрежение, което съществува, и което обедини по този абсурден начин русофилите около 3 март. Аз презирам русофилите –  но да са живи и здрави, и те имат право на съществуване в българското културно пространство", добави историкът.

По думите му 3 март е ден, който дава тласък на българската самостоятелност, на българската самостойна държава: "Освен това, 3 март е важен, защото очертава цялостното поле, цялото пространство на българското землище. Т.е. 3 март е символ на българското отечество в неговата цялост с Македония, Тракия, егейските пространства и т.н. Естествено, да се доказва защо 24 май трябва да бъде национален празник е безсмислено. Важен е аргументът, че съществуват опити да се присвои 24 май като празник. Руската федерация, президента Путин и т.н. го обявиха за някакъв празник, който е дошъл от Македония, че е македонски празник, което както знаем, не е точно така, защото традициите на честването на 24 май, българските традиции са много стари", обърна внимание проф. Неделчев, като уточни, че тези традиции са заложени още по времето на Българското Възраждане и преди това.

Според него двата празника не трябва да бъдат противопоставяни: "Единият празник е политически. Той е празник на българската държавност и така да се каже свидетелството, че много български земи и много българи са останали извън пределите на днешната българска държава, и вторият празник – празникът на светите братя, който символизира нашата духовност, азбука, който символизира въобще нашата култура".