Картината на левия политически небосклон е ясна - БСП изпълни историческата си роля, България да премине от комунизъм към капитализъм. БСП даде живот на много партии в България. Не може да се учудваме, че БСП не е призната като ляв обект в България. Партията претендира за леви политики, но вече няма авторитета на ляв политически субект. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Мария Пиргова.

По думите ѝ е нормално в БСП да има опозиция срещу сегашното ръководство.

"Това е партия на стари организационни принципи. Левите, които се събраха в НДК, не са убедителни като леви хора. Лявата политика трябва да прилага натиск извън парламента. БСП бърка в методите си на работа и се стопява. Лявото днес ще бъдат млади хора, които няма да търсят реализация в чужбина, а ще търсят реализация на труда си тук. Лявото е в криза. Трудовият пазар е унищожен от самите капиталисти. Те нямат работна ръка. За съжаление в България нашите капиталисти не инвестират. България изнася много повече капитали навън, отколкото да внася инвестиции", допълни проф. Пиргова.

Тя е категорична, че "Продължаваме промяната" не е лява партия, но я наричат ляво-популистка, защото например Асен Василев вижда дефицит на младите, трудещи се хора и допълни, че те проявяват много по-добър усет, че трябва да се плаща много по-добре, за да има работници. "Ако минималната работна заплата не се увеличи, след 2-3 години няма да има хора, които да работят за тези пари", заяви проф. Пиргова.

"ГЕРБ са национал-популистка партия с определени олигарси, с постоянен електорат, за които ГЕРБ много добре се грижи. Като политика от ГЕРБ смятат, че е добре за тях да застанат в дясно, но те могат да застанат, където искат. "Български възход" също са десни. Стефан Янев влезе с лява политика, но той се отказа от всичките си позиции и е готов на всичко", каза преподавателят.

Мнението ѝ е, че президентът Румен Радев се е обособил като център на властта.

"Нежеланието на властта да поеме отговорност, измества центъра към президента. Той прави някакви крачки, които могат да се нарекат леви или десни, независимо, че той бяга от това. Наблюдава се залитане на служебния кабинет в дясно", каза още проф. Мария Пиргова.