Никакъв конфликт няма и не може да има между президента и служебното правителство. Президентът, или по-точно служебното правителство, назначено от него, изпълниха решението на Народното събрание за предоставяне на военна и военнотехническа помощ на Украйна в съответствие с определен списък от изделия. Това решение беше изпълнено, така че оттук насетне това е въпрос на преценка на служебното правителство, в какви форми на взаимодействие или на партньорство да се включва. Това каза в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" председателят на Стратегическия съвет към държавния глава и съветник на министър-председателя Гълъб Донев проф. Александър Маринов. 

По думите му, когато се събере новоизбраното Народно събрание, то вече ще има правомощията да реши дали да се промени тази линия на поведение.

"Между другото, президентът, доколкото си спомням, призова политическите партии сега, преди изборите, ясно да изразят своето отношение по този въпрос, за да знаят избирателите за какво гласуват.", допълни проф. Маринов. 

"Не е нужно да пояснявам, че никакъв конфликт няма и не може да има между президента и служебното правителство. Аз не съм в курса какви разговори точно са водили еврокомисарят с представители на българските власти, но не вярвам пред него да са поети определени ангажименти, които сега да са денонсирани с изявлението на президента", посочи проф. Маринов. 

И допълни, че доколкото му е известно – това е казал и президентът, и министърът на отбраната, с еврокомисаря са разглеждани възможностите не за тази партида от спешни доставки, а за капацитета на българската отбранителна промишленост в бъдеще да допринесе за попълването на дефицитите на европейската отбранителна способност, и то чрез внедряване на нови технологии и производство на оръжие и боеприпаси по натовски стандарти. 

Цоня СЪБЧЕВА