Подвариантите на Омикрон - ВА.4 и ВА.5 реално притежават повече мутации или промени в неговата структура. Разликата се наблюдава в това, че те са повече вирулентни, или с други думи казано тяхното разпространение става по-бързо поради по-бързото възникване на заразата. Това обяви проф. Маргарита Апостолова, ръководител на Лаборатория по медико-биологични изследвания към Института по молекулярна биология на БАН, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Хубавото е обаче, че те не протичат толкова тежко, колкото предишните варианти на SARS-CoV-2 вируса – имам предвид Алфа, Бета и Делта вариантът. С други думи, тяхната клиника е по-лека от това, което до момента сме наблюдавали.

Хубавото от тези мутации, които протичат до момента, е, че силата на клиничната изява на вирусите практически намалява, посочи тя.

"Ние не знаем къде и с какво всеки един нов, следващ вариант на SARS-CoV-2 вируса ще се прояви. Заедно с тези варианти, за които ние в момента говорим и са предимно доминантни в България, въз основа на данните на Центъра по заразни и паразитни болести, трябва да знаем, че идва и следващият субвариант, който е т.нар. ВА.2.75 или ВА.2.12.1. Т.е. това, което всички молекулярни биолози, респективно вирусолози и останалите хора, които се занимават с науката знаят, е, че този вирус непрекъснато мутира.

Ще има и други вълни, които ще протичат все по-леко и по-леко, т.е. вирусът ще стане част от нашето ежедневие, както всички мислехме преди това, посочи Маргарита Апостолова.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете утре в раздел "Мнение“