Развръзка може да бъде постигната след следващи избори. Това каза в интервю за годишния обзор на Радио "Фокус“ проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки. Всички разбират критичния момент, в който страната се намира, обясни тя.

По думите ѝ много малко са хората, които не си дават сметка за критичността на сегашната ситуация. 

"Идинствената формула, чрез която може да се направи свръхширока коалиция, е своеобразно служебно правителство на парламента. А това означава правителство, в което влизат фигури, които нямат пряка партийна обвързаност, и правителство, което е с ясен срок и ясен дневен ред, не приоритети – ясен дневен ред, ясни задачи, конкретни задачи и конкретен срок.", обясни проф. Коларова във връзка с връчването на втория мандат след Нова година и евентуалната възможност на партиите да сглобят свръхширока коалиция.

Тя подчерта, че политическата и партийна неангажираност на министрите и на министър- председателя на това правителство е от ключово значение и обясни, че едва ли министър- председателят трябва да бъде лекар, а моделът, по който се търси изход, е в Западна Европа и в Централна и Източна Европа.

Относно връчване на трети мандат Коларова коментира, че ефективният трети мандат трябва да бъде даден по- скоро на "Демократична България“, отколкото на "Български възход“.

"Отговорното поведение предполага политически опит и предполага и партиен опит, все пак предполага, ако щете и знания, свързани с победи, със загуби. Мисля, че в това отношение "Демократична България“ все пак има известни предимства пред "Български възход“. А плюс всичко, и наличието на доста повече фигури, видими, познати фигури и едновременно с това опитни хора, които все пак са запазили престиж пред българите – това също има значение", обясни Коларова.

Цоня СЪБЧЕВА