Българите няма да бъдат вписани в Конституцията на РСМ. Това заяви председателят на Македонския научен институт професор Георги Николов за "Фокус“ във връзка със заявката на премиера на РСМ Димитър Ковачевски да подаде оставка, след като бъдат направени конституционните промени.

"Не съм оптимист, че ще се стигне до разрешението на въпроса му начина, по който очаква Европейският съюз, а именно българите да бъдат вписани като един от държавотворните народи", заяви той.

Според него заявката на Ковачевски е "отчаян ход" на управляващите да успеят да прокарат промените, а на ВМРО-ДПМНЕ да стигнат до избори, които се надяват да спечелят. 

"Това е отчаян ход да се изпълни искането на Европейския съюз, а по този начин и едно от главните условия на ВМРО-ДПМНЕ - да има нови избори, които те се надяват да спечелят", категоричен бе проф. Николов.

Проф. Николов смята, че крайнодесните движения в РСМ нямат намерения да подпомогнат процеса по присъединяването на страната към Европейския съюз. Той намекна и за негативно влияние във формирането на въшната политика на югозападната ни съседка, което идва от Сърбия. 

"Ултрамакедонистите само проформа заявяват, че искат да влязат в Европа, а всъщност се намират от зависимост от Белград. Сърбия също се намира до никъде в едни подобни стъпки (бел. от ред. - за присъединяване към ЕС), които не се правят, а напротив, тече движение към Русия. Решенията на всички съвременни въпроси на Македония се намират в Белград", смята той.

Председателят на Македонския научен институт заяви, че в РСМ се поддържа силно антибългаризмът, защото той служи като аргумент за заклеймяването на България като противник срещу европейската интеграция на страната.

"Всичко се прави, за да се каже, че българите са виновни, че РСМ не влиза в Европейския съюз. Това се прави от много години, за да се каже, че България поставя нови и нови условия", обясни той

Проф. Николов смята, че различията между България и Република Северна Македония ще бъдат решени, когато хората от двете страни се обединят. 

"Сближаването на хората от двете страни е единственият начин за преодоляването на противоречията. Никой в България не поставя под съмнение съществуването на държавата Македония“, смята председателят МНИ.