Винаги съм бил демократ, с европейски и евроатлантически ценности, сподели проф. Габровски в ефира на NOVA NEWS.

''2023 година е критична за развитието на страната. Политическата криза и повтарянето на избори със сходен резултат създават безпокойство. Очакването за нови избори през март или април, а вероятно и непоследните за годината бяха катализатор за решението ми.“, обясни Габровски за влизането си в политиката.

За изборите, които прави той споделя, че медицината винаги е била убежище, място в което можеш да бъдеш полезен. Човек трябва да надгражда. В операционната сме полезни за един човек, а част от решенията, които се взимат на други нива са важни за много хора.

"Желанието ми беше да допринеса с каквото мога за нормализирането на тона в политиката, за постигане на диалогичност поне по някои основни теми“, посочи Габровски в отговор на въпроса дали би продължил да се занимава с политика.

За българското здравеопазване той каза: "Нашето здравеопазване не работи толкова лошо, колкото се твърди. Времето, което трябва да се изчака, достъпът до лекари - в България сме с  огромно предимство. И технологично напреднахме. В никакъв случай не твърдя, че няма недостатъци.“

Габровски е на мнение, че здравната реформа не е нещо, което започва и свършва. Постоянно нещо се променя, подобрява, допълни той. Ако разглеждаме обективните елементи може да преценим къде сме напреднали и къде изоставаме, заяви лекарят. "За по-големите проблеми се изисква сериозна политическа воля.“, посочи проф. Габровски.

"Иска ми се България да намери път от тежкото положение, в което се намира“, заключи лекарят.