Под 12 ст. на мегаватчас може да ни струва тока, ако се въведе експериментално производство с водород. Това каза проф. Димитър Александров от Университета Лейкхед в Канада, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Касае се за успешно проведени експерименти на студен ядрен синтез. Съществуват два вида ядрен синтез: едното е термоядрен синтез и другото студен ядрен синтез. Разликата е, че при студения ядрен синтез всичко става в един метал, докато при термоядрения синтез се изискват съответните условия, свързани с използваните с високотемпературна плазма. Всъщност, разликата е в механизма, чисто и просто в метала може да стане онова, което става във високотемпературната плазма, но при доста по-ниски температури, като обикновено работната температура е между 900 и 1000 градуса по Целзий. Може да бъде и по-ниска, но с оглед на по-висок добив на енергия е хубаво да се работи с малко под 1000 градуса на метала, който взаимодейства с деутериев газ“, обясни той.

Става въпрос за гориво, което се получава от вода, допълни ученият.

Самият деутерий, ако цената му е 1 500 лева за кубически метър, което е сравнително висока цена, понеже говорим за изследователски газ деутерий, тогава цената на един мегаватчас отделена енергия е под 12 стотинки.

Процесът е контролируем. Може да се контролира по всяко време реакция може да спре, може да се възобнови отново. Имах щастието да проведа успешни експерименти, които дават възможност за кратко време, говорим в порядъка за около 30 секунди, да започне самата реакция на студен ядрен синтез, и съответно да се отдели ядрена енергия.

Една обикновена тръба, в нея е металът – метална нишка, която се нагрява до температура, между 900 и 1000 градуса. И се пуска деутерий – газ. Всичко това се регулира със съответните помпи, което е екологически не е проблем, и съответно отделената енергия може да бъде взета от жичката чрез охлаждаща течност. След което може да се продължи получаването от отделената енергия, това е топлина, може да се загрява вода и съответно да се получи пара, ако трябва да получаваме електричество от парна турбина или да се получава топла вода за битови нужди“, допълни още той.

Евелина БРАНИМИРОВА