ВСС се управлява не според вътрешното убеждение на голяма част от неговите членове. В България в последните седмици има три сюжета – какво става с правителството и с подкрепата за него, второто е това, което се случи с Гешев и замяната му с г-н Сарафов и третата са конституционните промени, за които никой не знае. Това заяви деканът на юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев в ефира на bTV.

"Аз наричам тази коалиция "срамежлива“. Те не искат да говорят как се коалираха с човека, който бе основният им опонент. Някои политици, за да не кажат, че има коалиция публично, сега берат плодовете от това. За да не ги питат постоянно за това, те започнаха съдебната реформа. Те не се запитаха какво става на следващия ден, след като г-н Гешев вече не е главен прокурор. Това галопиране от страна на правосъдния министър беше абсолютно ненужно. Единственото разумно обяснение е, че те са разчитали, че г-н Радев няма да издаде указ и ще си кажем, че той пази Гешев. Сега се говори – Радев подкрепя Сарафов“, обясни той.

"Как можеш да търсиш конституционно мнозинство за нещо, което не си конструирал и нямаш дори законопроект? Всеки път, когато отворим Конституцията правим някаква беля. Последният път беше през 2015 г., когато разделихме ВСС на три колегии. В момента берем плодовете именно на това“, припомни проф. Вълчев.

"Не знам какво оптимистично да кажа, освен, че България е оцеляла в много по-тежки времена“, завърши той.