Държавата трябва да излезе на преден план за социална защита, за здравеопазване и за образование. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев в интервю за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус". Той обясни, че в България властва неолибералната доктрина – т.е. държавата да седи отзад и да помага на бизнеса, ако бизнесът има проблеми, не на хората.

"Това е голям проблем и от демографска гледна точка, защото хората при това положение биха отишли в по-добри страни, където има по-добри условия за работа, а както се вижда, в Европейския съюз има повече от дузина такива страни, които имат незаети работни места. Но това е неолибералната доктрина, която беше пробутана на България преди 33 години. И както се забелязва, голяма част от страните членки на Европейския съюз са се измъкнали от нея, а в България тя остава. И още едно нещо, което все пак е важно. Откъде идва тази проклета инфлация? И най-смешното е, когато някой каже "Прави я Владимир Путин“. Впрочем, това е трагично, но ще напомня, че инфлацията започна миналата година, а не тази, не този февруари – миналата година", категоричен бе проф. Дуранкев.

Над половината инфлация идва от нарастване на дела на печалбите в добавената стойност на големите транснационални корпорации, подчерта специалистът.

"Това е основният фактор за растеж на цените. "Бикойол“ трупа страхотни печалби, да не споменавам имената на някои компании, но действително петролните компании, тези, които продават газ и т.н., те си увеличиха печалбите на база на по-малки продажби във физически обем, което означава само едно – това означава олигополи, монополи, т.е. икономически понятия, които ги знаем, и тези компании получават диференциална рента от тези проблеми, от вдигането на цените. Така че ако трябва да обвиняваме някой, това са големите компании, които вдигат цените, и в България. Всъщност цените пълзят нагоре благодарение на печалбата. Има много доволни хора от тази истерия на инфлацията – вече това е истерия, защото до края на годината няма да има 20%, освен ако не стане вече по-гореща войната, която се води в момента, тогава ще стане, и ако окончателно не скъсаме, от раз, с пъпната връв с Русия, а защо не и с Китай, тъй като Китай е основна заплаха за САЩ, а защо не и със Саудитска Арабия, която не е много демократична страна, и т.н. Въобще, идва нещо, което не е само инфлация, идва нещо по-лошо, което се нарича стагфлация", обясни проф. Дуранкев.

"Първите, които страдат от инфлацията, това са хората с ниски доходи. Забележете – на първо място тези, които получават минимална работна заплата, и на второ място, тези, които са със стационарни доходи, като пенсионери, майки с малки деца и т.н. Какво е в момента положението? Отново казвам, че не говоря без данни – ние сме икономически анализатори, а не политикономисти. Икономическите анализатори трябва да говорят с точни данни от статистиката, а не от да ги кажем някакви фантастични проучвания на 1100 човека, без да има статистически значими данни. Какво става с минималната работна заплата в България? Тя нарасна с 9,2%, но България в момента е страната на четвърто място в Европейския съюз с най-дясна политика на отношение на минималната работна заплата в Европейския съюз. Т.е. трябва да признаем, че десницата управлява", каза още той.

По мнение на икономиста обикновен човек няма, защото ние произвеждаме всеки месец по няколко милионера.

"Няма обикновен човек. Обикновен човек е този, който получава минимална пенсия, но и този, който получава заплата, като някои лекари, почти няколкостотин хиляди лева месечно и т.н.".

Вилислава Ветренска