Какво стои зад това надиграване кой да е по-големият евроатлантик у нас? Стои наистина огромният вътрешнополитически залог за ГЕРБ, който иска максимално да използва тази външнополитическа, глобална ситуация, за да изчисти своя образ. Това заяви политологът проф. Анна Кръстева в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. По думите й ГЕРБ има две лица. "Едното е една несъвсем последователна, но най-общо евроатлантическа ориентация, другото е лицето на партията, която 12 години поддържа модела на прихванатата държава, най-корумпираната и най-бедната държава в Европа“, каза проф. Кръстева. 

Тя добави, че логичната позиция на "Демократична България“ винаги е отстоявана като най-последователния партиен актьор у нас с категорична системно проявявана евроатлантическа ориентация, както и новият партиен играч "Продължаваме промяната“.

"Най-интересна е позицията на ГЕРБ. Първо, видяхме как се разгневява между Вежди Рашидов, който все пак е политик и доайенът, който ще открие този парламент, който ни заплаши, че ако приложим европейския  подход, ще влезем във война. Залогът за ГЕРБ е много голям. Той влиза в политическо наддаване кой е по-големият евроатлантик. "Демократична България“ казват, да не повтарям за трети път, нормалната европейска позиция да не се канят Русия и Беларус на официални събития, ГЕРБ след кратко колебание влиза, но за да излезе печеливш от ситуацията вдига залога,  казва: "Не, ние просто няма да поканим Русия, а искаме парламентът да покани и Зеленски“, припомни проф. Кръстева. 

Габриела ГЕОРГИЕВА