Протестите на зърнопроизводителите продължават, въпреки усилията на държавата за решаване на проблемите им. Исканията на земеделците остават същите - да спре вносът на зърно, слънчоглед и царевица от Украйна.

Припомняме, че във вчерашния ден от бранша обсъдиха проблемите си със служебния министър на земеделието Явор Гечев , на среща при президента Румен Радев. Беше им обещано, че България ще настоява за смяна на регламентите и налагане на такси за артикули от Украйна.

На срещата държавният глава заяви солидарността на страната ни към Украйна, но подчерта, че не трябва въведените коридори за износ на украинска продукция да водят до изкривяване на пазара и да нанасят щети на зърнопроизводителите ни. 

Стана ясно и че България ще настоява за допълнителна финансова подкрепа от ЕК, тъй като щетите за производителите у нас са по-сериозни от очакваното, заяви министърът на земеделието.

"Фокус" припомня още, че в сряда зърнопроизводителите започнаха своите протести като блокираха с трактори четирите гранични пункта на границата ни със северната ни съседка.