Прозрачността, с която работят някои от успешните български производители е модел, който трябва да се пренесе и в управлението на държавата. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към победителите в годишните награди "Златна мартеница“. В церемонията, която се организира от Сдружението "Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“, участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Наградите "Златна мартеница“ отличават български производители с принос към добрите бизнес практики у нас. Тази година събитието се проведе за 30-а поредна година.

"Виждаме как с много креативност, с иновативни методи, с най-съвременни форми на мениджмънт и с корпоративна социална отговорност български компании успяват да създават продукт, понякога и бутиков, но на световно ниво“, подчерта държавният глава. Той допълни, че тези производства пробиват на изключително трудни световни пазари и това е повод за надежда и гордост.

Президентът Радев акцентира на честото възмущение от това, че Европа се движи на няколко скорости и на стремежа да се развиваме на най-високата. Виждаме устрема на малкия и средния бизнес, който с много иновативност, с високо ниво на амбиции и огромен труд лети напред, докато в същото време държавата изостава, допълни той. По думите му е необходимо да се работи така, че държавата и бизнеса да гледат в една посока, заедно да имат високо ниво на амбиции, да си сътрудничат и да бъдат партньори. Не говорим само за намаляване на административната тежест, заяви президентът, но и за помощ от страна на правителството, законодателя и държавата, за да се чувства този бизнес защитен и да върви напред. Това е пътят, ако искаме да имаме по-висок бюджет, който да даде възможност на правителството да разпределя по-голям ресурс за образование, инфраструктура, социални програми. Румен Радев припомни и работата на служебното правителство, в резултат на която информация за възможностите по Плана за възстановяване и устойчивост е достигнала до малкия и средния бизнес в цялата страна и 820 млн. лв. са били насочени към тях. 

Държавният глава открои и необходимостта  с помощта на държавата да се влагат средства в реклама на българското производство зад граница. "Вярвам, че това ще бъде посоката“, каза още той и допълни, че производителите трябва да отстояват своите права. "Това не са само вашите права, вашият успех, това е успех за всички нас, за България и за нашето бъдеще“, обърна се към българските компании Румен Радев.

Държавният глава посочи в словото си, че организаторът на събитието, Сдружението "Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“, е успяло да създаде една наистина прогресивна организация, която се е разраснала многократно и поздрави организаторите за смелостта, упоритостта и ината в стремежа си да се развиват през всички нелеки години и да очертават и днес посоката, в която трябва да вървим напред.

Румен Радев връчи "Златна мартеница“ в категорията за компания, наложила своя търговска марка на българския и международните пазари. Отличието спечели Винарско имение "Драгомир“. Произведените от компанията вина разкриват потенциала на български сортове грозде и налагат качеството им на световния пазар.

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди победителя в категорията за малко предприятие с уникална продукция, наложила се на международния пазар. Призът спечели Caviar Couture. Успешната българска компания в сферата на модата е международно разпознаваема  и многократно представя страната ни на световната модна сцена.