В София се проведе тържествена заря-проверка по случай 146-ата годишнина от Освобождението на България. 

"Отменян в миналото и атакуван днес", каза президентът по повод Трети март. Той отдаде почит на всички дали живота си за Освобождението на България и подчерта, че "днес честваме нашия непреходен национален идеал". 

"За мен е чест заедно да почетем Трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, Трети март не само удържа на користния  натиск. Благодарение на своя огромен морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на идеала над нихилизма, на здравия български корен над ветровете на политическата конюнктура. 

Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на Руско-турската освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор – както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е денят, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата през дългата зима на робството.

Трети март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци. Осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание. Продължи пътя на Раковски, Ботев и Левски. Сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденските завети за свободна, европейска и единна България. 

От 3 март започва възстановяването на нашата държавност, започва началото на поредица знаменателни за отечеството ни събития като Съединението и Независимостта.

Затова днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна, величава историческа дата в нашата хилядолетна история – днес честваме нашия непреходен национален идеал за единение, свобода и държавност. Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, за да можем да гледаме по-уверени в бъдещето.

В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията често заглушават разума, всички  ние - българските политици, трябва да бдим над суверенитета на Родината. Всички ние – българи, трябва да повярваме в собствените си сили, за да можем да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България. Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на Отечеството.

Вечна слава на героите!

Да живее България!", каза още държавният глава по време на словото си.

На церемонията присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков и много гости.