Силно се надявам разумът да вземе връх и народните представители най-сетне да конституират Народното събрание, защото е крайно време да се намери изход от политическата криза. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел в отговор на въпрос. Президентът призова народните представители да се обединят поне около избора на председател на парламента, за да може той да започне да функционира, да се формират парламентарните групи и да могат да започнат консултациите с тях преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава припомни, че очакванията към новоизбрания парламент са да приеме държавния бюджет за 2023 г., както и подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановяване и устойчивост, така че България да получи съответното финансиране и да проведе липсващите от години реформи, съгласно тези закони.

Помолен да коментира лансираната от български политически лидери  теза, че има заплаха за парламентаризма в България и че се върви към еднолична власт в страната, президентът призова лидерите на политическите партии и особено на парламентарно представените, най-сетне да поемат своята отговорност, и да привлекат така българските граждани към урните, че да имат много по-сериозно представителство и да не се стига до подобни кризи.