На 15 февруари, сряда, от 14.00 часа на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои с орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен и почетен знак на държавния глава изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Петър Горанов ще бъде удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги в областта на културата.

Отец Александър Чакърък ще получи орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство.

За големите й заслуги в областта на науката с орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен ще бъде удостоена проф. Диана Петкова.

Проф. д-р Димитър Димитраков ще бъде отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за своя принос за развитието на медицинската наука и на специалността "Нефрология“ в България.

На церемонията почетен знак на държавния глава ще бъде връчен на инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

Отличието на инж. Тошев е за неговата активна преподавателска дейност в областта на трансфера на технологии и лицензионно дело, за развитието на патентното дело, икономиката и върховите технологии, както и за формирането на успешна политика на иновации и внедряване опита на водещите световни икономики в България.

Иво Папазов – Ибряма ще бъде отличен от Румен Радев за значимия му принос към българската култура и за разпространението в цял свят на богатите културни традиции на България, както и по повод 70-годишнината от рождението му.