Защитата на интелектуалната собственост и подобряването на механизмите, по които компаниите в България получават достъп до финансиране и за защита на своите идеи и продуктите и технологиите, които разработват, обсъдиха на среща в Анталия президентът Румен Радев и генералният директор на Световната организация по интелектуална собственост (СОИС) Дарен Танг, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

СОИС е една от специализираните междуправителствени организации на ООН и в нея членуват 193 държави от цял свят.

Държавният глава открои амбициите на България да укрепва връзките между науката, образованието и бизнеса, които качествено да променят моделите на взаимодействие между тях и да създават устойчиви перспективи пред малките и средни предприятия и младите хора у нас. Дарен Танг изрази готовност СОИС да провежда в страната ни повече програми за обучение и за защита на интелектуалната собственост, насочени към младите хора и способността им да реализират по-бързо иновативните си идеи в сферата на производството.

Обща бе позицията, че защитата на интелектуалната собственост гарантира създадените работни места, насърчава заетостта и обмена на технологии. През октомври т.г. предстои Дарен Танг да посети България по повод отбелязването на 130 години интелектуална собственост в България и 75 години Патентно ведомство и президентът Радев отбеляза възможността по време на тази визита да бъде проведен и форум за защитата на интелектуалната собственост в България.