Очаквам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите – бедността, цените, бюджета и защита на социално слабите. Що се отнася до обръщението на президента Зеленски, имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-скоро ще загърби истинските проблеми на българите. Това коментира президентът Румен Радев във връзка с решението на новите депутати на тържественото откриване на 48-я парламент да не бъдат поканени посланиците на Руската федерация и Беларус.

Това са правомощия на Народното събрание, но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или да не присъства в Народното събрание, почерта президентът. 

Запитан дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев изрази оптимизъм, но предупреди, че трябва да бъдат направени компромиси. 

"Трябва да бъдем оптимисти, защото ако няма редовно правителство, няма и работещ парламент, а българският конституционен модел се крепи върху изцяло върху парламента. Партиите трябва да решават дилемата – правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или отиваме на нови избори.

Президентът обясни, че ще след като се конституира новия парламет ще връчи първия мандат.