В този момент, в разгара на предизборната кампания  политиците не трябва да противопоставят хората дени на други, а трябва да търсят съвместни решения. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът-председателят Гълъб Донев, относно напрежението около обсъжданията за преместване на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство в столицата, предаде репортер на "Фокус“. Премиерът посочи в позицията си, историята трябва да бъде предмет, който се изучава, чрез който се помнят миналото, събитията и героите. "Нека политиците оставят тази тема за след изборите и в спокойна обстановка да се вземе най-правилното и най-точното решение“, допълни министър-председателят Донев.

Той посочи, че подготовката за изборите върви съгласно план-графика на Централната избирателна комисия, която е тази, която организира и провежда изборите, а правителството подпомага действията по произвеждането на изборите. "Знаете, че беше приета план-сметка за изборите. Беше допълнена тя с близо 6,5 млн. лева, за да бъде осигурено новото изискване в Изборния кодекс, а именно видеозаснемането на броенето на бюлетините и попълването на протоколите в избирателните секции, след приключването на изборния ден“, каза Гълъб Донев.

Той акцентира върху това, че са започнали масови проверки и кампании от страна на МВР, НАП и други контролни органи, които следят за купения, за кооперативния вот. Целта е да се осигурят едни честни и демократични избори такива, каквито държавата е имала през последните няколко десетки години.

Премиерът посочи, че вече се наблюдава практика в редица търговски вериги да оставят трайни промоции и намаление на цените от 25 – 27 %. Това, според Гълъб Донев означава, че има резерв за намаление на цените на хранителните продукти от първа необходимост, които засягат най-много хората с ниски доходи. Проверките ще продължат. Извършват се проверки и сега. Те са от страна на контролните органи, имащи отношение по отношение на защитата на потребителите, качеството на храните, да се гарантира качеството и здравословната храна от фермата, до магазина и до трапезата. Вече са наложени няколко стотин санкции на различни търговци. Предстоят още срещи с представители на търговските вериги и производителите.

Предстои внасяне на редица нормативни актове, които да регламентират и да регулират целия път на хранителните продукти от производителя до магазина, със съответните електронни етикети. Така ще може да се проследява по веригата кой и какви надценки слага. "Недопустимо е един и същ продукт в българските магазини да струва двойно повече отколкото същия този продукт в същите тези търговски вериги и магазини в западните държави от Европейския съюз“, коментира премиерът.

По отношение на темата за некачественото строителство министър-председателят заяви, че проверките по пътното строителство са започнали много преди изборите. Това не е акция, която да е насочена към определени политически партии или техни поддръжници. Това са проверки, правени назад във времето. Всички материали, събрани от МВР, са предадени на съответните органи.

Венцеслав ИЛЧЕВ