Министър-председателят Гълъб Донев участва в тържественото отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Честването е пред паметника на Димитър Пешев на централния площад "Велбъжд“. 

Следва слово, което обръща внимание на петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, които със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала "Яд Вашем" за "праведници на света". Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – орден "Стара планина" I ст. Удостоени са със званието "почетен гражданин на Кюстендил".

Венци и цветя на паметника на Димитър Пешев бяха поднесени от представители на местната и държавната власт, църквата, организацията на евреите "Шалом" в България, политически партии, граждани и граждански организации.

Почетни гости бяха Гълъб Донев – министър председател на Република България, Костадин Коджабашев – зам. - министър на външните работи на Република България, инж. Александър Пандурски- областен управител на Област Кюстендил, Иван Андонов- председател на Общински съвет Кюстендил.

По програма министър-председателят ще се включи в тържественото шествие до къщата на Иван Момчилов, където ще поднесе цветя на паметната плоча.

Венцеслав ИЛЧЕВ