Премиерът Николай Денков и ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров откриха изцяло реновираната библиотека на Университета за национално и световно стопанство, предаде репортер на "Фокус"

Преди откриването министър-председателят изнесе открита лекция пред студенти на тема "Еврозона" в аула "Максима" на университета. 

"За нас е голяма чест, голямо удоволствие и голяма радост да открия днес изцяло реновираната библиотека на Университета за национално и световно стопанство", заяви ректорът проф. Димитър Димитров.

Той разказа, че проектът за обновяване на библиотеката се е осъществил с подкрепата на Министерския съвет. Процедурата е стартирана по времето на служебния министър на финансите Росица Велкова.

Проф. Димитров подчерта, че е бил вдъхновен от библиотеката на Виенския университет. 

"За няколко месеца, с усилията на всички колеги – най-вече на университетската библиотека, това се случи, без особени затруднения", заяви проф. Димитров.

В университетската библиотека има споделени пространства, студентите имат възможност да работят индивидуално или в групи, създаден е специален кът за незрящи, обновени са дигиталните възможности на библиотеката, както и е подобрена интернет мрежата.

"Благодаря, че ме поканихте, за да съприживеем това откриване. Благодаря за усилията и на ръководството, и на хората, които са успели да го реализират, защото от идеята до реализацията има много труд, много усилия. Виждам, че действително си е струвало", категоричен бе Денков.

Той подчерта, че е впечатлен от желанието на Университета за национално и световно стопанство винаги да се равнява с най-добрите висши учебни заведения: "Винаги ме е възхищавало вашето желание да се равнявате с най-добрите, със западните университети".

По думите му България е място, където всички хора могат да получат достъп до най-качественото образование в света.

"Технологиите ни дават форми, нови възможности, но в края на краищата съдържанието е колко бързо, колко качествено ние можем да получим достъп до най-развитото знание, където и да било по света. Убеден съм, че България е там, където трябва да бъде в това отношение“, каза още Денков.

С отпуснатите от Министерския съвет 1 940 000 лева библиотеката на УНСС разполага със съвременни читални, модерен център за предоставяне на информация, внедрени са съвременни технологии за почистване и съхранение на книжните единици.