Правителството не е отказвало никога диалог с организациите в аграрния сектор, каза на специален брифинг министър-председателят Николай Денков, предаде репортер на "Фокус". "Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организация от животновъдния сектор", каза Денков и обясни, че още на тази среща всички те, с малки изключения, са подкрепили отпадането на ограничението на вноса за Украйна. Представители на протестиращите организации са участвали в 5 срещи, организирани в Министерството на земеделието и те са в непрекъснат контакт с министър Вътев и сега. Участвали са и в работни групи по Стратегическия план по земеделието.

"Както и досега, кабинетът е готов за диалог с представителите на тези организации във всеки подсектор на земеделието, за да се видят специфичните проблеми и решения за тях", посочи премиерът. "Основният проблем, който се поставя от протестиращите всъщност вече е решен. Решението се намира в споразумението, което беше изградено и обяснено от ЕК и Украйна. Два пъти лично разговарях с министър-председателя на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничението на различни стоки, според различните държави и техните изисквания, така че да не се пресити пазара и да не се създадат проблеми за земеделските производители. От нас се очаква да определим по кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме, след обсъждането с браншовите организации. Именно по тази тема поканихме тези организации за разговор и заедно да търсим решение", добави премиерът.

Денков отбеляза още, че вместо да се отзоват на техните покани, те са получили ултиматуми и заплахи за блокади на пътища. Въпреки това правителството остава с протегната ръка и е готово да поднови диалога.  

Министър-председателят каза още, че както досега, така и занапред, в България няма да се допуснат некачествени и опасни продукти от Украйна, такива, които да не отговарят на стандартите ни. 

От 1 октомври м.г. до влизането на забраната за внос в сила на 3 май т.г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е анализирала 575 пратки зърно - внос от Украйна в България. В нито една не е установено наличие на вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна.

С падането на забраната, считано от утре, 18 септември 2023 г., БАБХ ще извършва допълнителен контрол на храните с произход Украйна, внесени на територията на Република България.

Кабинетът вече работи върху промяна в методиката за субсидиране на земеделското производство. Целта е да бъдат подпомагани повече малките и средните производители на традиционни български култури, които изчезнаха от пазара – зеленчуци и плодове, месо, мляко и мед.

Денков посочи още, че за предстоящите протести утре е създадена необходимата организация за нормалното им протичане. Но има издадена разпоредба, ако не се спазва закона нарушителите да бъдат санкционирани. 

По повод думите му от вчера, с които той сравни зърнопроизводителите с терористи министър-председателят каза: 

"Уважавам труда на всички земеделци и производители на нашата храна, и съм готов да работя с всеки един от тях за решаването на натрупаните от години проблеми в сектора. Ако някой от тях се е почувал засегнат от думите ми, аз съм готов да му се извиня. Но не виждам за какво да се извиня на други, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи от ЕС, с които си построиха вили, купиха си скъпи коли и яхти. Виждам, че голяма част от тях са в сърцето на тези протести", добави Денков и помоли всеки от протестиращите да се определи към коя от двете групи иска да принадлежи.