Предстоящи събития в страната за 16 февруари - четвъртък, подбрани от редакторския екип на "Фокус": 

***

София./Атина.

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение в Република Гърция. Ще проведе срещи с президента Катерина Сакеларопулу и с министър-председателя Кириакос Мицотакис. 

*** 

София. 

От 14:00 часа ЦИК ще проведе брифинг за организирането и произвеждането на предстоящите предсрочни избори за народни представители, насрочени за 2 април 2023 г.

*** 

София.

От 16.30 часа в Централната сграда на БАН официално откриване на изложбата "150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“, подготвена съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на Българската академия на науките. 

***

София. 

От 11:00 - 13:00 ч., зала "Launchee“ (партер ЦУМ), ще се проведе Национален форум, посветен на елиминирането на хепатит B и С в България. 

***

София. 

От 11:00 ч. в зала "Васил Левски" на хотел "Хаят", Организацията на евреите в България “Шалом" и представители на над 10 неправителствени организации ще подпишат декларацията “Срещу омразата, която ни разделя" - против езика на омразата и за забраната на Луковмарш. 

***

София. 

От 18:00 - 20:00, Галерия "Мисията", ще бъде представена изложбата "Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на проф. Димитре Печич. 

***  

Бургас.  

От 18.00 часа в Културен център "Морско казино“ предстои среща-разговор с основна тема "За Апостола на свободата в светлината на новооткритите документи в архивите на Република Турция“. С лектор: проф. Пламен Митев. Входът е свободен.  

***  

Бургас.  

От 19.00 часа в Културен дом НХК ще започне "Службогонци“ по Иван Вазов. Гостува  Драматичен театър – Ловеч.    

***

Казанлък. 

От 13.30 часа, пред Ритуалната зала в Гробищен парк - Казанлък,  - опелото на дългогодишния кмет, деен общественик и индустриалец Стефан Дамянов. 

***

Кюстендил.  

От 17.30 часа в заседателната зала на общинска администрация кметът Петър Паунов и председателят на ОбС Иван Андонов ще отговарят на въпроси, поставени от жители на общината.   

***

Стара Загора. 

Oт 10:00 часа в зала 2 на Община Стара Загора ще се проведе пресконференция на старозагорските общински съветници от ГЕРБ. 

***

Стара Загора. 

От 17.30 часа в  Къща музей "Гео Милев“ ще се състои "Четем и мечтаем“ – музикално – поетичен спектакъл по стихове на Леда Милева. Участват възпитаници на НУМСИ "Христина Морфова“. 

*** 

Стара Загора. 

От 18.30 часа в РБ "Захарий Княжески“ ще се състои "Дивият свят на природата – близък и далечен!“ - прожекция на филми на Зелени Балкани, Мечешки истории и БагаТур. Вход свободен. 

*** 

Стара Загора. 

От 19.00 часа в Културния център ще се състои втора премиера на "ММЕ, кой пръв започна“ по Деян Дуковски. 

*** 

Стара Загора. 

От 19.30 часа в Кукления театър ще се състои спектакълът за възрастни "Хотел“ на Държавен куклен театър – Стара Загора.