Министерският съвет прие решение за осигуряване на държавна гаранция за временна експозиция посветена на тракийската култура, представяща движими културни ценности от фонда на Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ - БАН), информираха от правителствената пресслужба.

В периода юли - ноември 2023 г. в Регионалния археологически музей в Пловдив ще бъде представена изложбата "Тракийската култура през бронзовата епоха в България“. Във временната експозиция ще бъдат включени сто шестдесет и шест движими културни ценности от фонда на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Експонатите са от Вълчитрънското златно съкровище, Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Представянето на изложбата ще допринесе за популяризиране на уникалните предмети, които са част от колекцията на НАИМ - БАН.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.