На 24 април, понеделник, от 13.00 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет ще се проведе пресконференция, в рамките на която ще бъде представен първият анализ на Съвета за икономически анализи, съобщиха от правителствената информационна служба.

Икономическото изследване представя подробно основните факти за динамиката на регионалните икономически неравенства в България през XXI век. Изложените в него факти описват красноречиво зараждането на една национална икономика на две и дори на три скорости. Тази силно разнородна икономика прави наложително регионализирането на икономическата политика в България чрез прилагането на специфични и таргетирани регионални икономически политики.

Съветът беше създаден с постановление на Министерския съвет в началото на тази година, следвайки най-добрите практики от други страни. Неговата цел е да изготвя независими анализи и становища по отделни въпроси относно състоянието на българската икономика, предизвикателствата и рисковете пред нея, както и възможни политики и препоръки за решаването им.

Участие в пресконференцията ще вземат вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, както и главният секретар на Съвета и автор на първата публикация - Пламен Ненов, професор по макроикономика, Norwegian Business School.