Днес православната църква празнува Благовещение в чест на благата вест, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария, че ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия - избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението–сина Божий Исус Христос.

Благовещение се празнува през март, за да се запази хронологичната връзка с Рождество Христово. Между двата празника по съвсем очевидни причини съществува много тясна връзка. Преди да се роди, едно дете трябва да бъде носено девет месеца в утробата на майка си. Това ще рече, че периодът между 25 март и 25 декември е времето на носенето на плода. Налице е също така и връзка между датата на зачатието на Иисус Христос и раждането на св. Йоан Кръстител, Предтеча Господен.

Преданието разказва как в ранната сутрин на 25 март, девойката Мария седяла и четяла Светото писание. Долетял божият ангел-вестител Гавраил и известил, че тя е избранницата да роди Божия син: "Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се , благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." (Евангелие от Лука, 1:28)

Казвайки това, гласът откликвал на мислите и: "Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус."  (Евангелие от Лука, 1:30-33)

Как би станало това, като Мария не познавала мъж. Получила незабавен отговор: "Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий" (Евангелие от Лука, 1:35).

Имен ден днес празнуват: Блага ,Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благоя, Блаже, Евангелия, Евангелина, Ванга, Вангела, Вангелия, Вангел, Вангелина.