Министерският съвет създаде Съвет за икономически анализи, поставяйки основите на процес на постепенно и устойчиво осигуряване на българското правителство със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка при вземането на стратегически решения за промяна в политиката, съобщиха от правителствената информационна служба.

Съветът ще оценява дългосрочните предизвикателства пред българската икономика и ще отправя предложения за най-подходящите политики за тяхното преодоляване.

Съветът ще има съвещателен характер и ще включва икономисти от академичната общност, включително от престижните международни университети. При създаването на съвета се използва успешният опит на редица държави от ЕС, като Експертния съвет в Германия (Sachverstandigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung), Съвета за икономически анализи във Франция (Conseil d'analyse economique) и Френско-германския съвет на икономическите експерти (The Franco-German Council of Economic Experts).

Създаването на Съвета е предвидено в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, като изпълнението на тази стъпка е един от ключовите етапи, включени в графика на плащанията, които страната може да получи по Механизма за възстановяване и устойчивост при пълно изпълнение на предварително поетите ангажименти, съгласно оперативните договорености между правителството и Европейската комисия.