Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни по дело С-314/22 "Консорциум Реми груп" АД на Съда на Европейския съюз, образувано по преюдициално запитване на ВАС във връзка с административно дело № 5853/2021 г. с жалбоподател "Консорциум Реми груп“ АД и ответник - директорът на Дирекция "Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ - Варна при ЦУ на НАП, и даде съгласие за встъпване в производство. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Делото е образувано по преюдициално запитване на Върховния административен съд във връзка с потвърден отказ за възстановяване/прихващане на данък върху добавената стойност по отправено искане за възстановяване на основание чл. 129, ал. 1 от ДОПК на данък върху добавената стойност, начислен по доставки, по които не е извършено плащане, с акт за прихващане/възстановяване, издаден от териториална дирекция на Националната агенция за приходите.

С одобрената позиция се иска Съдът на ЕС да отговори най-общо на въпроса за допустимост при осъществена дерогация по § 2 на член 90 от Директивата за ДДС, принципът на неутралитет и член 90 от Директивата на прилагане на разпоредба от националното право. Има се предвид съдържащата се в член 129, ал. 1, изречение второ разпоредба от ДОПК, която установява преклузивен срок за подаване на искането за прихващане или възстановяване на данъка, начислен от данъчно задълженото лице при доставка на стоки или услуги при пълно или частично неплащане от страна на получателя по доставката. Също така Съдът трябва да се произнесе и за това от кой момент започва да тече давността за намаляването на данъчната основа и на данъка върху добавената стойност при несъбираемост на вземане по доставка.

Конституирането на Република България, като страна в производството по това дело, ще позволи на страната ни успешно да се включи в процеса на правораздаване, осъществяван от Съда на Европейския съюз, с оглед на еднаквото и точно прилагане на общностното право.