Всички родители смятат, че детето има нужда от наказание, но то се нуждае единствено от поощрение. Това каза пред bTV психологът Милена Манова, която написа книгата "Ефективното родителство“. Какво обаче означава да си ефективен родител?

"Днешното родителство е различно от това в миналото. Да си ефективен родител вече означава процес на общуване с детето. За да си ефективен родител означава също така за си окуражаващ и уважаващ родител“, обясни тя.

Най-честите проблеми според нея са самите взаимоотношенията "родител-дете“. "Родителите нямат навика да поощряват децата си. Те сякаш имат нужда да ги поправят. Много хора имат идеалната представа за идеалното дете, което не е тяхното, т.е. те мечтаят и се стремят да вместят в социалната представа за това, което е добре“, поясни тя.

Милена Манова съветва родителите да оценят уникалността на децата си като личности, а не да ги вкарват в шаблони. "Родителят е концентриран повече върху постиженията на детето си, вместо върху общуването с него. А това, което детето иска, е да чуе утвърдителни думи от страна на родителите си. Иска и физически контакт с родителите си. На последно място са материалните стимули“, допълни още тя.