Посланиците на Русия и Беларус няма да бъдат поканени на тържественото откриване на 48-то Народно събрание, стана ясна след срещата на парламентарно представените сили, който категорично се обявиха срещу присъствието на посланик Елеонора Митрофанова. 

Подкрепи се искането руският посланик и посланика на Беларус да не бъдат поканени на тържественото откриване на 48-ото Народното събрание, съобщи Надежда Йорданова от Демократична България. По думите на Йорданова няма официален протокол и списък със задължителни гости, който трябва да се спазва.

"Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен. Това, което се изясни от администрацията на Народното събрание е, че съобразявайки се със становищата на политическите партии, те ще уведомят МВнР, което ще изпрати съответните писма и в списъка няма да бъдат включени двамата посланици“, разясни Йорданова.

Запитана накъде вървят отношенията между България и Русия бившата правосъдна министърка отговори: "Те са там където са и към настоящия момент. Русия е страна агресор, която нападна суверенна държава свой съсед. България остро осъжда този акт. Това това е обща позиция на държавите членки".

От найгголямата парламентарна партия ГЕРБ заявиха, че са удовлетворено от решението. 

"Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението, че не следва да бъде канени посланиците на Руската федерация и Република Беларус. Считаме, че това ще е правилното решение, което ще вземе администрацията, защото формално все още нямаме право на заседателен глас, но всички имаме право на политическа позиция, която изразява и позицията на нашите избиратели и в този смисъл администрацията на Народното събрание няма да изпрати покана за участие в тържественото заседание на Народното събрание на тези посланици“, каза Десислава Атанасова, която ще оглави парламентарната група на ГЕРБ в 48-я парламент. 

От ДПС коментираха, че посланик Елеонора Митрофанова няма място в пленарната зала. 

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" също заяви, че Митрофанова е нежелана на първото заседание на Народното събрание. 

Георги Свиленски от БСП пък изрази съмнение, че най-възрастния депутата Вежди Рашидов, който явно се застъпи за Митрофанова, ще открие първото заседание на парлемента в отсъствието на руския посланик. 

"В момента говорим за денят, в който се открива българското Народно събрание, в който се канят посланиците на всички държави. Има протокол, който казва, че се изпращат покани до всички посланици или не се изпращат. Всяка политическа сила ще си каже позицията. Единствено съм притеснен за г-н Вежди Рашидов като най-възрастен народен представител дали ще дойде да открие НС, ако г-жа Митрофанова не присъства“, каза в заключение Георги Свиленски.

От партията на Костадин Костадинов "Възраждане" отказаха да коментират темата пред журналисти. 

Георги Самандов от политическата формация на бившия премиер Стафан Янев "Български възход" посочи, че има официален протокол, по който се канят гостите на официалното откриване на Народното събрание и обяви, че от партията не подкрепят взетото решение