С много усмивки и настроение – и сред посетителите, и сред домакините, премина Денят на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй". На 4 юни 550 бяха гостите на събитието, с което след двегодишно прекъсване поради пандемията се възстановява традицията да се провежда ежегодно. Това съобщиха от АЕЦ "Козлодуй".

Възможността лично да видят централата предизвика силен интерес сред хора от всички краища на страната – София, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Търговище, Силистра, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора, Хасково и много други.

Отворени за гостите в днешния ден бяха командните и машинните зали на 5 и 6 блок. В Информационния център ядрени експерти разговаряха с посетителите и отговаряха на многобройните въпроси как се произвежда електричество от ядрените блокове и как се осигурява безопасността и надеждността на централата. В мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг всички можеха да наблюдават в реално време как се измерват параметрите на околната среда, а екипи от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението – АЕЦ Козлодуй" демонстрираха техника и умения.

Посещението в атомната централа бе част от личния празник на трима много специални гости – на 4 юни цели 4 години навършиха близнаците Явор и Калина Иванови, а Габриел Стоянов стана на 5 години.