Първи вот на недоверие по време на предизборна кампания. Дебатите в Народното събрание преминаха разгорещено и с много критики. 

"Петък 13 може да се окаже фатален за енергетиците и за енергетиката на България, но не и за правителството. Енергетиците бяха предадени първо от профсъюзите, правителството беше спокойно още в началото. Вчера вдигнаха блокадите предварително. Правителството е в комфорт, може да прави колкото си иска вотове на недоверие. Ще има един и същи край. Борисов и Пеевски ще застават отгоре на ситуацията, но ще гласуват "за" правителството", каза политологът Мария Пиргова.

Според събеседника ѝ - политологът Христо Панчугов, е било ясно, че вотът на недоверие няма да мине.

"Не очаквам днес да има развитие, т.е. да видим промяна в мнозинството, което да доведе до свалянето на правителството. Всичко в България в момента се използва с една единствена цел - да се мобилизира подкрепа за местните избори. Друг е въпросът обществото да започне да си дава сметка за необходимостта от дългосрочни решения. Това, което видяхме с енергетиците, е това, което видяхме и с българските военновъздушни сили", даде пример Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-големият успех, който правителството може да генерира, е да поведе разговор за план за действие. Пиргова е на мнение, че Делян Пеевски все повече се налага.

"Той коментира вота на недоверие, срещите при президента. Ще трябва да преживеем и това Делян Пеевски да ни управлява и формално. Другите в момента са се отказали, тъй като имат други цели, печелят пари. На трибуната излизат едни говорители, в парламента няма опозиция. Костадинов изгуби доверие", коментира тя.

Пиргова изтъкна, че най-силно се движи битката за службите и именно тя е в основата на разделението между президента и партиите. "Президентът трябваше да свика Консултативен съвет, който партиите щяха да напуснат. Президентът го знаеше", добави политологът.

Консултативният съвет по национална сигурност от доста време е заложник на публичността, смята Панчугов.

"Страда правенето на политика. Окопани в собствените си окопи, фокусирани да кажат някакви важни неща, българските политици забравиха, че политиката е свързана с визионерство, план за действие и възможността на този план да бъде защитаван пред българските граждани", настоя той.

По думите на Пиргова, от правителството виждаме сериозна подкрепа за Украйна, стремеж за преформатиране на службите, а на следващ етап предстоят и дискусии за конституционни промени.

"Правителството има два центъра на управление. Единият е истинският, неформален, Асен Василев. Целеполагането на българската политика е далеч от гражданите. Политиката е разпределяне на средства между едрия бизнес и представителите в политика. Другите сфери са в задънена улица", обясни тя.

Като най-важна цел събеседникът ѝ определи това "да започнем да виждаме истинско уговаряне за съществуването на управлението" и прогнозира, че вероятно ротацията ще се случи.

Политолозите изразиха мнение и за предстоящите местни избори. 

"Сглобката ще остане да управлява доста дълго време.", каза Пиргова. "Ще видим изненади. "Възраждане" се движи на ръба на бъде втора политическа сила", прогнозира Панчугов.