Убийството на Алексей Петров не ще разклати правителството. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът Теодор Славев.

"Няма връзка между политическия дневен ред и убийството на Алексей Петров. Тази "сглобка“ започна да работи много трудно, с искри между двете коалиции, но все пак работи и функционира. Едно от нещата, които показват, че "има масло в "сглобката“, са назначенията, които се правят – председател на Сметната палата, шеф на БНБ. Това означава, че е намерен механизъм да се случват тези назначения, които може би са най-невралгичната част във всяко едно управление. Не мисля, че този случай (бел. ред. Убийството на Алексей Петров) ще разклати правителството“, обясни той.

Според него думите на бившият вътрешен министър Иван Демерджиев, че "Алексей Петров е архитект на "сглобката“ между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС“, са част от политическата риторика. Славев припомни, че в публичното пространство се появи информация, че Демерджиев може да бъде кандидат-кмет в Пловдив на предстоящите местни избори.

"Не е по силите на един човек да бъде парламентьор, да бъде дизайнер на толкова сложна формула като едно правителство или парламентарно мнозинство. Това не е по силите на нито един човек. Политиката е колективно дело, в нея участват много хора. Не мисля, че има високо участие и силна роля на Алексей Петров в настоящото правителство“, обясни политологът.

Според него лепилото на тази коалиция е геополитическата ситуация, в която се намираме.

"Това е моралното обяснение защо съществува коалиция между доскорошните най-свирепи опоненти. Това лепило, разбира се, много скоро може и да започне да изсъхва, зависи как се развива ситуацията“, поясни той.

Теодор Славев не очаква извършителят на покушението срещи Алексей Петров да бъде разкрит.

Веселка ИВАНОВА