Европейският съюз трябва да се реформира преди да се разшири. Това мнение изрази политологът Антоний Тодоров в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус". Според него има нужда от голяма реформа, която да бъде свързана с дебюрократизацията на Европейския съюз.

"Твърде много хора недоволстват, че бюрокрацията в Брюксел решава твърде съществени неща, а става въпрос все пак за служители, които не са избирани, т.е. не са под демократичен контрол. Другото нещо - европейската отбрана заради войните, които обграждат Европейския съюз. Европа със сигурност трябва да започне да мисли по-сериозно за собствените си усилия за отбрана. Не може тази отбрана да бъде против или извън НАТО, но не може да зависи единствено и само от САЩ, а трябва да зависи от всички членки на Европейския съюз. В момента има две държави, които са неутрални - Кипър и Австрия. Страни като Швеция и Финландия влязоха в НАТО. Всеки ще трябва да дава своя принос. С други думи няма да може да очакваме, че някой ще разпъне над нас един отбранителен чадър, а ние ще се свием отдолу и само ще черпим сигурност – трябва да даваме сигурност, т.е да съучастваме в това. Европа трябва да излезе от тоталната си зависимост и чадър на САЩ, без да влиза в конфликт със САЩ, защото няма никакъв смисъл", смята политологът.

По думите на Антоний Тодоров въпросът е какво искаме да се случи, т.е. как си представяме ние Европейския съюз в бъдеще, за да можем да работим за него: "България изпуска дебата за Европейския съюз. Много по-често говорим какво ще ни донесе ЕС, но почти нищо за това какво бихме искали да допринесем за онова бъдеще, което желаем на Европейския съюз".