Агенцията за социално подпомагане и Висшият адвокатски съвет подписаха Споразумение за сътрудничество и партньорство за гарантиране на правата и интересите на деца, въвлечени в родителски конфликти и участващи в административни и съдебни производства. Документът беше подписан по време на среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и председателя на Висшия адвокатски съвет адв. д-р Ивайло Дерменджиев, съобщиха от Министерството.

Двамата изразиха увереност, че сътрудничеството между двете институции ще допринесе за гарантирането на правата и интересите на децата и техните родители по най-добрия начин, при спазването на принципите, регламентирани в Конвенцията на ООН за правата на детето и законодателството на България в тази област. Министър Лазар Лазаров и адв. д-р Ивайло Дерменджиев се обединиха около мнението, че е необходимо обществото да проявява по-голямо внимание и чувствителност към проблемите на децата, въвлечени в родителски конфликти.

"Споразумението за партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Висшия адвокатски съвет е изключително необходимо за защита на правата и интересите на децата. Убеден съм, че популяризирането на добри практики и организирането на съвместни дейности в тази област ще допринесе за развитието на професионалната експертиза на социалните работници и адвокатската общност и за издигане на техния имидж в обществото“, каза вицепремиерът Лазар Лазаров.

Споразумението предвижда съвместни дейности между адвокатската общност и социалните работници от отделите за закрила на детето към дирекциите "Социално подпомагане“ в страната. Агенцията за социално подпомагане и Висшият адвокатски съвет ще организират семинари, специализирани обучения за защита на правата и интересите на децата, както и дискусии и конференции за популяризиране на техните права в обществото. Двете институции ще предприемат и действия за подобряване на координацията и взаимодействието между Националната телефонна линия за деца 116 111 и Националната линия за правна помощ 0700 18 250.