ВМА подготви първият випуск парамедици, с пета степен на професионална квалификация. Това съобщи в интервю за Агенция "Фокус“ полк. доц. Иван Попиванов, зам.- началник на ВМА по учебно-научната дейност. "Те завършиха преди три седмици при нас и са за цивилната здравна система. От 5 септември започна и подготовката на военни парамедици и това е едно съвместно обучение с Военноморското училище, тъй като те преминават и военна подготовка в Колежа към Военноморското училище. И след като завършат с военната подготовка при нас, да продължим с медицинската. Парамедиците вече са конкретно назначен персонал за извършване на медицински дейности. Те имат по-широк набор от познания и умения“, добави полк. Попиванов.

Той каза още, че се разчита в бъдеще те да останат гръбнака в на медицинското осигуряване във формированията. И заедно с бойните санитари парамедиците да бъдат основното звено, тъй като недостигът на лекари ще се задълбочава не само в страната, но и в ЕС.

Един пара-медик вече е назначен като инструктор за курса за бойни санитари във ВМА. Засега в курсовете преподават най-вече лекари, защото няма подготвени много пара медици.

"Би трябвало именно парамедиците да са основните инструктори, които да водят това обучение", смята Попиванов.