Наши парамедици ще се обучават в САЩ, щата Тенеси в тънкостите на медицинската евакуация на пострадали. Това съобщи в интервю за Агенция "Фокус“ полк. доц. Иван Попиванов, зам.- началник на ВМА. "Те ще бъдат за нас основата на авиомедицинската евакуация, заедно с бордните лекари и бордните медицински сестри“, каза полк. Попиванов.

Това ще бъдат така наречените "флайпарамедици “, които ще участват в авиомедицинската евакуация на пострадалите. Освен квалификация за парамедик, те трябва да имат и допълнително обучение по авиационна медицина, тъй като те работят при различна среда – във  въздуха, на голяма височина, при недостиг на кислород. Има изисквания към работата с апаратурата. "Към момента нямаме във ВМИ такъв курс, но обмислят създаването му,  който да обучава такива флайпаламедици", каза полк. Попиванов.

България все още няма закупени медицински вертолети, но такива предстои да се закупуват, каза още той. Но ВМА има вертолети, които са определени и реално участват в медицинска евакуация. "Даже ние имаме такъв сертифициран екип, който заедно с екипажа на хеликоптера, са сертифицирани от НАТО за извършването на авиомедицинска евакуация. И ние даваме този екип за колективната отбрана на НАТО. Така, че при нас тези неща са реалност – ние имаме и сега екип, имаме и вертолети за извършване на авиомедицинска евакуация" добави полк. Иван Попиванов.