На 11 май Българската православна църква и цялата общественост възторжено честваме нашите първоучители и просветители - светите равноапостоли Кирил и Методий. В събитията по случай празника взеха участие зам.-министрите на културата Марина Василева и доц. д-р Пламен Славов, съобщиха от Министерството.

По време на честването зам.-министър Марина Василева приветства възпитаниците от Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил-Философ“ по повод техния патронен празник.

Зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов поднесе венец от името на Министерството на културата на паметника на светите братя и взе участие в тържественото честване на патронният празник на Националната библиотека, което се състоя пред сградата ѝ.

В Централното фоайе на Националната библиотека беше открита и изложбата "Идеалът като действителност“, посветена на 200-годишнината от рождението на големия българският писател, езиковед, фолклорист, общественик, будител и създател на едно от първите класни училища в България Найден Геров.

"С голямо удоволствие Ви приветствам по повод 11 май – деня, в който почитаме въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители в България и патронен празник на Националната библиотека, която носи с гордост техните имена! Тази дата се чества като църковна прослава, а през годините на българското Възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане. И подобно съдбата на Светите братя, животът на Националната библиотека - първата културна следосвобожденска институция - е наситен с будни и мислещи хора, чиято мисия е именно тази – да развиват библиотеката като място за възпитание, за изява на таланта и за съприкосновение с духовното богатство на народа ни.

Съвсем закономерно този ден е прераснал в професионален празник и на всички библиотечно-информационни работници, допринесли за това нашите библиотеки да се гордеят не само с богатата си история в отстояването на вечните човешки ценности, но и с умението да се променят и обогатяват в съзвучие с изискванията на съвремието заемат своето достойно място в духовното пространство на страната ни.

Всички знаем, че любовта към четенето и книгите безспорно минава през библиотеките. Впечатляващи са вдъхновението и професионализмът, с които библиотечните професионалисти работят за съхраняването, развитието и популяризирането на писаното слово.

И ето, че кръговратът на празника съвсем логично ни води и до настоящата документална изложба в Националната библиотека, която е посветена на 200 години от рождението на Найден Геров. Вярвам, че тази експозиция е специален знак на уважение не само към историята и към отдадения екип на Националната ни библиотека, а и към всички библиотечни и информационни работници, към всички читатели и радетели на българското слово, благодарение на чието благородно дело сега, векове по-късно, имаме безценната възможност да пишем и четем на български език.

Благодаря Ви за това, че сте отдадени напълно на мисията да съхранявате и развивате библиотеката в съзвучие със съвременните изисквания на все по-забързания ни свят и пазите паметта за славянските ни първоучители.

Честит празник и на добър час на изложбата!“, заяви зам.-министър Славов в приветствието си към организаторите и гостите на изложбата.