Австралийски пътешественик корабокрушира край Приморско, но местните хора му помогнаха да ремонтира малката си лодка и дa продължи 6-месечното си приключение по вода. 60-годишният Александър Макинън тръгва от румънския град Сулина през делтата на река Дунав, като идеята е била първата му спирка да е Босфора. По българското Черноморие обаче го застига буря.

"Аз плавам с тази много, много малка лодка, тя е дълга само 3 метра. Преди седмица край Варна се преобърнах. Лодката се напълни с вода, но успях да се справя с това. Два дни по-късно, около Маслен нос, времето се влоши отново. Внезапно руля на лодката се счупи. Направо се откъсна задната част. Плавах, плавах колкото мога и стигнах до Приморско. Успях да изляза на плажа, но като видях в какво състояние е, си казах край, отказвам се", разказа пред БНТ пътешественикът.

В това време майката на Здравко от Приморско била със своя приятелка на разходка. Видяла бедстващия мъж и се обадил на сина си. Припомняме, че Здравко Василев от Приморско спечели 200 000 лева в първото издание на "Биг Брадър“ през зимата на 2005 година.

"Казах ѝ прецени и го приюти човека у дома, защото имаме тази възможност. Едни момчета от Приморско му бяха ремонтирали самия рул, но по-сериозния проблем беше на самата лодка. Той докара лодката до Приморско. Тук вече съответно се заех да я ремонтирам. Беше счупен един елемент, който нито имаше откъде да се купи, нито как да се направи. Освен чисто човешката страна на това да се помогнеш на човек, изпаднал в беда, видях и една възможност, на цената на един подслон и на една вечеря да чуя една изумителна история", каза Здравко Василев.

Оказва се, че чужденецът ще плава 6 месеца, като крайната му дестинация е Венеция. Не го прави за пръв път. Учител е по английски в Австралия и се вдъхновил да пътешества от книгите, които преподава на децата. Не е очаквал обаче, че ще се сблъска с този проблем още в първата седмица на приключението си.

"Много съм благодарен на тези хора. Станахме добри приятели. Това, което те направиха, беше чудо. Аз по принцип вярвам в добротата на хората, но тъй като бях много далеч от всичко, чувствах, че няма как да получа помощ, просто се бях отчаял. А тези хора ме приеха като част от своето семейство", долбави още Маккинън.

Макар че България не е била сред плануваните спирки от пътешествието на Александър, неволята го среща със страната ни и вече има българския трибагреник на лодката си.

"Показах му цялото градче. Той беше много отчаян. За два дни в град като Приморско човек може да се възстанови и се радвам, че не само аз и моето семейство, но и местните показаха наистина приятелско отношение", каза Здравко Василев.

"Приключенията понякога са трудни, но винаги са прекрасни", заяви Маккинън.

Сега Александър ще отплава към Истанбул, а случилото се в Приморско ще запечата в страниците на новата си книга, която ще издаде след успешния край на своето приключение.