Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, ще бъде приета на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск на 24 май 2023 г. Това съобщават от пресцентъра на парламента.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ "ГЕРБ-СДС" Десислава Атанасова, съпредседателят на ПГ "Продължаваме Промяната и Демократична България" Атанас Атанасов, народният представител от ПГ "БСП за България" Ирена Анастасова и председателят на ПГ "Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В нея са включени представители на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

На 23 май 2023 г. българските парламентаристи ще поднесат цветя на паметника на Капитан Петко войвода в Рим.  

Българската официална делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, ще има аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск на 24 май 2023 г. Преди това председателят на Народното събрание ще проведе разговор на четири очи със Светия отец. По-късно Росен Желязков ще се срещне с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, членовете на делегацията ще присъстват на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе".

След това председателят на парламента Росен Желязков ще разговаря с държавния глава на Суверенния Малтийски орден Джон Дънлап. По-късно делегацията ще посети базиликата "Санта Мария Маджоре" и ще бъдат поднесени цветя пред българската плоча, където славянските книги са получили официално признание от Ватикана.

По време на визитата си в Рим депутатите ще се поклонят пред паметника на Иван Вазов.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация ще разговарят с председателя на Камарата на депутатите на Италианската република Лоренцо Фонтана. Народните представители ще присъстват на приема в българското посолство в Рим по повод 24 май и ще поднесат цветя на паметника на "Св.св. Кирил и Методий".