Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов излезе с пост в социалните мрежи. В седем стъпки той обяснява как лесно да пратим местните си данъци и такси.

Ето какво написа във Facebook Божанов:

Преди няколко дни НАП уведоми потребителите, че спира възможността за плащане на местни данъци и такси през портала на НАП. Във връзка с това получих доста негативни коментари, както и твърдения, че сега това трябва да се прави община по община, със отделни заявления и плащане на високи такси. Нека да обясня как стоят нещата, пише Божанов.

На портала egov.bg има начин да се платят всички задължения към всички общини накуп, и това е така от доста време. Също така няма никаква такса, защото се ползва държавния виртуален пос-терминал. Но потребителският интерфейс е ужасен, затова ето инструкции как да си платите данъците:

1. Отваряте egov.bg

2. Натискате "Вход в Моето пространство" (горе вдясно) и влизате с ПИК (на НАП или НОИ), КЕП или облачен КЕП

3. Отваряте "Проверка на задължения" (менюто вляво)

4. Слизате до 3-тата секция "Проверка на задължения за местни данъци и такси" и натискате "Продължи"

5. Изчаквате да се заредят всички общини и избирате "Към плащане"

6. Разрешавате pop-up-ите на браузъра, защото страницата за плащане се отваря в pop-up неизвестно защо

7. Избирате кои задължения да платите и плащате с карта

Очевидно това е лош UX (потребителско изживяване). И след като МЕУ е знаело, че НАП спира възможността за плащане, особено за някои от най-големите общини, вкл. Столична, особено в сезона на плащането на местните данъци и такси, е следвало да комуникира ясно как и къде се плащат данъци, включително да съгласува с НАП съобщението им. Иначе, ако човек търси, действително (както пише в Капитал) намира едни PDF заявления за плащане, които изобщо не трябва да са там.

Електронното управление трябва да е насочено към гражданите, а за това е нужен фокус и внимание към детайла.