Разбитият цех за производство на нелегални цигари на територията на община Севлиево е работил от скоро. Това заключение направи пред журналисти Пламен Павлов, зам.-директор на Агенция "Митрици", предаде кореспондент на "Фокус". Той обоснова твърдението си с факта, че в помещението са открити голямо количество бракувани цигари - около 35 палета.

"Поради спецификата на производството, е необходимо технологично време, за да бъдат настроени машините, поради което смятаме, че цехът не съществува отдавна", допълни Павлов.

Операцията, която е съвместна между Агенция "Митници" и ДАНС стартира около 10:40 часа вчера. При нея е установена напълно оборудвана фабрика с независим от електрическата система енергиен източник. Намерените цигари са без български акцизен бандерол.

"Установената марка е една, тя не е популярна за територията на България. Предимно се разпространява на територията на Западна Европа. Нямаме информация за такива цигари у нас - нито законно, нито незаконно разпространявани", допълни зам.-директорът на Агенция "Митници".

Наблюдаващият прокурор Маруся Димитрова коментира, че съпричасността към деянието на задържаните две лица, както и на работниците, които са открити в склада, се изяснява. Ако тя бъде потвърдена ги грози опасност от 2 до 8 години затвор.

Луиза ТРАНЧЕВА