Задържали са 4 млн. къса цигари и 3,5 тона рязан тютюн. Щетите за акциза са 1,5 млн. лева

Както ви съобщихме по-рано, производство на нелегални цигари разследват в Габровско. Складът се намира в местността Шербана, община Севлиево. 

Има двама задържани, собственици на склада. Това са мъже от региона, около 40-годишни. Към момента не са повдигнати обвинения. Разпитани са и седем души - трима украинци, трима молдовци и един с двойно гражданство. Това каза пред журналисти Пламена Дичева, зам.-окръжен прокурор на Габрово, предаде репортер на "Фокус".  

На 20 април 2023 г. около 10,30 ч митнически служители от отделите за митническо разузнаване и разследване в ТД Митница Русе, ТД Митница София и Митнически мобилни групи, съвместно със служители на ДАНС са извършили проверка на частен имот – складово помещение, намиращо се в местност "Шербана“, Община Севлиево. 

В момента на проверката проверяващите установяват наличието на голямо количество кутии с цигари марка “Marble“ без български акцизен бандерол, ситно нарязан тютюн, тютюн на листа, както и машини за рязане и сушене на тютюн, поточна линия за пакетиране и опаковане на цигарите. Към момента на проверката фабриката е работеща, а на място се намират седем лица. Обектът е запечатан. Неотложните следствени действия са извършени от екип на Териториална дирекция Митница Русе в Агенция "Митници“ с участието на дежурен прокурор от Районна прокуратура - Габрово, Териториално отделение-Севлиево и на експерт-технически помощник. 

Образувано е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура - Габрово. Разследва се престъпление по чл.234 ал.3 т.3 от НК за производство на тютюневи изделия в големи размери с цел разпространение. Разследването продължава.