Проф. Николай Габровски може да бъде предложен като премиер и в третия мандат, но сега трябва да бъде одобрен за премиер, само че без правителство. Това се случи през 2005 година със Сергей Станишев. Това напомни преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров. През 2005 година Станишев беше одобрен за премиер при гласуването на персоналния му мандат, но правителството му не мина за 1 глас. Чак когато ДПС взе мандата, тогава и правителството мина и се формира Тройната коалиция.

Ако не стане така, то теоритично проф. Габровски може да бъде предлаган три пъти, каза Киров пред bTV.

И уточни, че през 2005-та година всъщност е създаден прецедент, защото Станишев е гласуван за премиер отделно, а не да бъде гласувано предложението той да е министър-председател и кои са министрите му. Темата беше повдигната заради думи на експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че ГЕРБ ще настоява при третия мандат за правителство в рамките на 48-мия парламент Габровски да е премиер, ако сега не успее с първия.

Проф. Киров посочи, че е възможно да се гласува тайно за правителство, за да няма опити за купуване на депутатски гласове, само че според него това ще е "голяма излагация". През 2005 година така стана със Станишев и се формира Тройната коалиция. И с 65 депутати може да се избере правителство, при събран кворум. Само че въпросът е какво бъдеще ще има такова правителство, което няма декларирано мнозинство от поне 121 народни представители. Във всеки момент това правителство ще може да бъде свалено с вот на недоверие, коментира бившият конституционен съдия.

"Всички искат редовен кабинет и всички се готвят за предсрочни избори", каза още проф. Киров. Той не пропусна да разкритикува и Румен Радев за бавенето на даване на мандати.